Loading...
 
"Ασφυξία" στην αγορά από τα νέα μέτρα στο φάρμακο
Τετάρτη 24 Μάι 2017
Πολιτική Υγείας
Επιφυλακτικές για τις τελικές διατάξεις είναι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρας σε ότι αφορά τα μέτρα για το φάρμακο στο σύνολό τους, καθώς οι λεπτομέρειες είναι αυτές που θα ορίσουν και τις τελικές επιπτώσεις στον κλάδο.

Πάντως σε κάθε περίπτωση η τρέχουσα τιμολογιακή πολιτική, σε συνδυασμό με τις αυξημένες επιστροφές από clawback - όπως ισχύει σήμερα- και rebate - όπως προβλέπονται από τις επικείμενες ρυθμίσεις - καθιστούν την κατάσταση ασφυκτική τουλάχιστον για τις αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα δεν δίνεται κανένα κίνητρο για την παραμονή παλαιών, φθηνών και καταξιωμένων φαρμάκων στην αγορά, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις για υποκατάσταση με νεώτερα και ακριβότερα, οδηγώντας στο φαύλο κύκλο της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης και συνακόλουθα αύξησης των επιστροφών.

Από την άλλη πλευρά, αφήνεται ένα "παράθυρο" για την πρόσβαση των ασθενών σε νέα καινοτόμα φάρμακα υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής του νέου rebate 25% μέχρι την λειτουργία της επιτροπής Διαπραγμάτευσης, όμως ο τρόπος τελικής ρύθμισης του θέματος είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά.

Τα παραπάνω επισημαίνουν μεταξύ άλλων στο Healthmag, τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, όσο και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης, αντίστοιχα, σχολιάζοντας τα αναμενόμενα μέτρα όπως αυτά ανακοινώθηκαν στους δύο φορείς από την πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Τα μέτρα θα ενταχθούν άμεσα σε νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

"Η πρόταση δεν είναι συνολικά βιώσιμη - τουλάχιστον για τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις - όσο δεν υπάρχει σαφής μείωση του clawback και όσο συνεχίζεται η διαδικασία μειώσεων των τιμών των φαρμάκων σε όρια δυσβάστακτα" επισημαίνει ο κ. Τρύφων, σημειώνοντας πως η ΠΕΦ προσανατολίζεται σε νέα προσφυγή στο ΣτΕ αυτή τη φορά για τη διαδικασία ανατιμολόγησης, την οποία χαρακτηρίζει παράνομη.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο στόχος για 40% και 60% διείσδυση των γενοσήμων φέτος και το 2018, αντίστοιχα, δεν πρόκειται να επιτευχθεί, αφού δεν προβλέπονται ούτε αυτή τη φορά ουσιαστικά κίνητρα για την προώθηση των γενοσήμων. 
Την ίδια στιγμή, το νέο rebate αυξάνεται κατά 55% από 9% σε 14%, ενώ διατηρείται, ενώ οι έννοιες clawback και οικονομικά φάρμακα -γενόσημα είναι μεταξύ τους ασύμβατες, δεδομένου ότι είναι παράλογο να επιβάλλεται clawback στα παλαιά φάρμακα που παράγουν εξοικονομήσεις.

Από την πλευρά του ΣΦΕΕ, ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι παραμένουν πολλά θέματα ανοικτά, και ο τρόπος υλοποίησής τους είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά τελικά, αφού οι εκτιμήσεις φέρνουν τελικά τη λειτουργία του φορέα ΗΤΑ μετά από δύο χρόνια.

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το νέο rebate 25%  θα εφαρμοστεί διαζευκτικά σε σχέση με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και την Επιτροπή Αξιολόγησης, ώστε να υπάρχει τρόπος εισαγωγής νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά, ενώ πρέπει να διερευνηθούν και οι έλεγχοι στους γιατρούς για τη συνταγογράφησή τους, ιδίως αν πρόκειται για εξειδικευμένους γιατρούς, που θα καλούνται στο εξής να δικαιολογούν τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά.

Η όλη διαδικασία μένει να φανεί πώς θα εφαρμοστεί, ιδίως αφού η επιτροπή Διαπραγμάτευσης ολοκλήρωσε πλέον το έργο της για την ηπατίτιδα C και αναμένεται η εφαρμογή της απόφασής της από τον Ιούνιο, οπότε οι νέες θεραπείες θα έχουν ενταχθεί στο μεταξύ και στη Θετική Λίστα. Επόμενο αντικείμενο προς διαπραγμάτευση τώρα είναι τα φάρμακα της Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας και της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Διευκρινίζοντας ότι το σύνολο του κλάδου υποστηρίζει την ενίσχυση της χρήσης γενοσήμων για την απελευθέρωση πόρων υπέρ του συστήματος υγείας ώστε να υπάρχει δυνατότητα πληρωμής των νέων καινοτόμων θεραπευτικών σχημάτων, ο κ. Αποστολίδης παρατήρησε ότι τα μέτρα για την προώθηση γενοσήμων δεν επαρκούν. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κίνητρο για τους φαρμακοποιούς από πλευράς κέρδους, αφού το τελευταίο παραμένει ποσοστιαίο, οπότε είναι προτιμότερη η προώθηση ακριβότερων σκευασμάτων.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές (φαρμακοβιομηχανία - υπουργείο Υγείας):
- εξαιρούνται από το νέο rebate 25% τα εμβόλια και τα φάρμακα εισαγωγής από το ΙΦΕΤ, 
- οι έκτακτες εισαγωγές θα αξιολογούνται από τον ΕΟΦ κατά τα πρότυπα συνολικής αξιολόγησης της νέας τεχνολογίας με την κυκλοφορία σε 9 χώρες, αποζημίωση σε 6 και ΗΤΑ αξιολόγηση από τουλάχιστον 3 χώρες.
- ενστάσεις θα υποβάλλονται στην επιτροπή θετικής λίστας - καταργείται η δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων,
- στα κίνητρα για την προώθηση γενοσήμων προβλέπεται ότι για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης  του όγκου σε επίπεδο φαρμακείου (πάνω από τον μ.ο. του 25%) θα προβλέπεται έκπτωση 3% μέσω συμφηφισμών με υποχρεωτικές επιστροφές- εκπτώσεις των φαρμακοποιών.
- το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορά σενάρια για το clawback με στόχο το δικαιότερο υπολογισμό και κατανομή του το 2017.

Πηγή: healthmag.gr

Newsletter
Μείνετε Ενημερωμένοι